söndag 29 maj 2011

Blombilder

Så här ser det ut i trädgården just nu. Dillpionen blommar för fullt.

 Om ni klickar på bilden så den blir  större  så kommer ni att se svartmyrorna som kryper omkring


Härliga färger starkt rosaröd och gulorange i mitten

Flera dillpionsblommor

Vilka vackra blad på denna hosta som jag inte vet vilken sort det är. Men vad är det för rött på ena bladet, ett litet kryp kanske?

Jätteramsen

Lupinerna har börjar att blomma

Vad är nu detta för buske är det ett gullregn? men en härlig gul blomklase är det i alla fall

Ute och fixat i trädgården

Till sist fick regnet ge med sig och det blev rätt så fint väder. Jag har varit ute och fixat i trädgården och har nu äntligen planterat rabarbern som stått i sin kruka ett bra tag. Så här blev det.

Rabarbern i krukan

Har satt plastduk runt kanterna för att ogräset inte ska växa in. Jag har blandat i lite ny jord i den gamla, sedan haft i lite barkmull och hönsgödsel. Hoppas att rabarbern kommer att trivas. Vill ju ge den en riktig bra start.


Så här blev resultatet. "Man tager vad man haver" hittade några gamla kantstenar men alla var inte riktigt lika men vad gör det.



Sen så håller Stefan och jag på att gräva land. Det går sakta framåt och så här ser det  ut.
Första spadtagen för ett par veckor sedan

Så här långt har vi hunnit

Rosenthal fat

Det här vackra fatet är ett Rosenthalsfat. Jag gillar porslin med blommor. Fatet har många fina detaljer och en vacker design. Hittade en rolig sida på webben som heter Porslin och keramik stämplar och signaturer. På den här sidan så finns b la bilder på olika Rosenthalstämplar. Med hjälp av stämplarna går det att fastställa hur gammalt Rosenthalporslinet är.


Rosenthalfatet med bruten kant

Blomdetalj
                                                                          
Vackert hålmönster

Blomdetalj med guldgirlang

Stämpel i botten, klicka på bilden så blir bilden större och stämpeln syns bättre
Om man går in på länken som finns i texten allra högst upp i inlägget så ska detta Rosenthal fat ha tillverkats mellan 1934-1956.

torsdag 26 maj 2011

Smultronblom

Här kommer en bild på smultronblom. Jag hoppas på rikligt med stora, goda och fina smultron. Längtar efter solvarma smultron med gammeldags vaniljglass.


tisdag 24 maj 2011

Syrener som blommar

Vilken härlig försommartid det är nu. Så det gäller att passa på att njuta. I våran trädgård blommar syrenerna för fullt med sina härliga lila färger. Kvällarna fylls av syrendoft ute i trädgården. Syrener får mig verkligen att tänka på att nu är sommaren på väg ordentligt. En annan sak som vi konstaterade på arbetet idag var att om ca 3 veckor börjar de första arbetskamraterna att gå på semester......



Underbara syrener

Blommig vas och kaffekopp

Den här blommiga vasen är en favorit. Lagom stor för lite mindre blommor. Funderar på om jag ska gå ut i trädgården och plocka lite vita löjtnantshjärtan och fylla den med. Jag får nog vänta ett tag för här regnar det just nu, ena stunden skiner solen och nästa så regnar det. Snacka om omväxlande väder. Ja och så får vi se om askmolnet från Island visar sig.





En annan favorit som jag brukar dricka kaffe ur är den här blommiga kaffekoppen som jag har fått. Har bara en så den är jag extra rädd om.

lördag 21 maj 2011

Vad är detta för blommor?

Dessa blommor växer i vår trädgård men jag har ingen aning om vad det är för sort, skulle vara roligt att få veta lite mer om blommorna.



Vilken härlig färg, men vad är det här för blomma Stjälken är ca 50 cm och bladen som sitter på stjälken är långsmala och mörkgröna med en vinröd rand i mitten. Själva blomman är orange, lite gul och lite röd. Kan det vara någon lilja av något slag?



Ja den här blomman känner jag inte heller igen. Den är ca 40 cm hög. Växer nästan som en liten buske, Fast ändå inte. Den är väldigt tät. Har många blomknoppar. Den har inte börjat blomma ännu men det som är i mitten är gult. Det ser ut som att kronbladen kommer att bli ganska små. Detta är ett mysterium.
Är det någon som känner igen blommorna så får ni gärna skriva en kommentar.

Vackra flytblommor och liljekonvaljer

Flytblommor
Idag blev jag lite kreativ. Jag såg nämligen att en liten zinklåda som stått ute på trappan var full med regnvatten. Medans jag hällde ut regnvattnet slog mig tanken att det skulle vara roligt att göra ett arrangemang med vatten och blommor, har för mig att jag har sett den idéen i någon tidning. Så jag tog lite blommor av det som fanns och så här blev resultatet;





Liljekonvaljer
Blev så glad när jag såg att liljekonvaljerna börjat att slå ut i trädgården. Så jag passade på att plocka några.
De doftar så härligt så nu har jag gått flera gånger under dagen och luktat på dessa vita små skira skönheter.


torsdag 19 maj 2011

Första spadtaget gällande grönsakslandet

Nu är första spadtaget gjort. Äntligen så har vi kommit igång med att gräva grönsaksland. Vi kommer att lägga ut mer bilder så att ni får se hur det kommer att bli.Tanken är att gräva bort det översta lagret med gräs och sedan köra med en jordfräs. Vi kommer att blanda i lite fräsch matjord och sedan hästgödsel som vi har gott om.


Första spadtaget men oj så mycket kvar att gräva.

Planerna är att i första hand fixa ett jordgubbsland, ett potatisland, en köksträdgård med kryddor, sparris, jordärtsskockor, salladsland, bönor, ett land med brännvinskryddor osv. Vi får väl se hur mycket vi hinner att gräva nu i år. Funderar även på att göra ett jordprov men vi får se om jag orkar vara så ambitiös.


Jorgubbsplantor

Här är en kruka med jordgubbsplantor som väntar på att komma ner i jorden. Vi håller  på att avveckla en kolonilott eftersom tiden inte räcker till efter vår flytt till landet.Så där kan vi hämta massor av plantor. Jordgubbsorten är ovanligt bra. Stora söta mumsiga jordgubbar som verkligen har gett stora mängder också. Tyvärr kommer jag inte ihåg namnet på sorten men det är en planta som är mycket vanlig på självplocksställen.


Rabarberplantan

Här är en till växt som ska planteras, en rabarberplanta. Det här är en sort som inte har lika hög halt oxalsyra. Hoppas att den kommer att trivas på det nya stället där den ska planteras.



måndag 16 maj 2011

Det blivande hönshuset

Jag har faktiskt tänkt länge att det skulle vara roligt att ha egna höns. Nu kan vi förverkliga den tanken eftersom vi bor på landet med möjligheter till att ha höns. Det vi däremot inte hade var ett hönshus och det kan ju förstås vara en bra början. Vi bestämde oss för att köpa en redskapsbod från Waldungs AB, Snebro gård som ligger mellan Nykvarn och Taxinge. Redskapsboden är och lagom stor för en liten hönsflock och förstås en tupp. Om ni går in på länken Waldungs AB så ser ni vilken redskapsbod vi har köpt. Det är den som är 6 kvm stort, har nocktak och är röd och vit.

Platsen vi valde i vår trädgård för hönshuset är en skuggig plats, just med tanke på varma sommardagar. Sen ska det byggas en hönsgård där hönsen kan vara ute.Vi har inte bestämt oss för vilken sorts höns vi ska ha ännu. Vi vill gärna ha höns som lever relativt länge, som är sociala och värper ganska bra. De behöver ju inte vara några supervärpare men lite ägg vill man ju ha. Hönsen ska kunna klara lite vinterkyla. Ja vi får se vilken sort det kommer att bli.

Nu har Stefan börjat med att göra i ordning redskapsboden så att det ska bli ett hönshus. Han håller på att isolera golvet och vi ska sätta in ett öppningsbart fönster så att vi kan vädra varma dagar. På golvet inomhus ska det läggas en plastmatta som går upp en bit på väggen. Väggarna ska isoleras och sedan ska vi sätta skivor som ska målas vita.Två ventiler har vi köpt också.


Så här såg det ut när vi packat upp paketet när det kom i form av en byggsats. På bilden har vi även lagt ut de block som hönshuset ska stå på.


Här är väggar och golv ihopsatta men taket fattas

Så här ser det blivande hönshuset ut inuti just nu

Fler saker som har inhandlats är ett värprede, ett fodertråg i aluminium och sedan en vattenbehållare i plast.

Värpredet

söndag 15 maj 2011

Min vita orkidée som blommat om och skötselråd

Blir så glad över att min vita orkidée blommar om nu för tredje gången. Jag tror att orkidéer är en av de mest lättskötta blommor som finns bara man vet hur man ska sköta om dem.






Här kommer lite fakta och tips från Wikipedia Orkidéer är numera vanliga krukväxter i svenska hem, särskilt den så kallade brudorkidén (Phalaenopsis). Orkidéer skall inte planteras i vanlig krukväxtjord utan i luftig kompost (särskild orkidéjord finns att köpa). De behöver inte vattnas ofta, någon gång varannan vecka räcker bra. Vid vattning sänks orkidén med odlingskrukan ner i rumstempererat vatten i ca fem min och får därefter droppa av ordentligt innan den sätts tillbaka i ytterkrukan. Viktigt att tänka på är att det absolut inte får komma vatten i bladrosetten då detta lätt förorsakar röta, speciellt viktigt under de kalla årstiderna med sämre avdunstning.
Efter att Brudorkidéen har blommat ska stjälken klippas av vid andra eller tredje ögat nerifrån då en ny stjälk kommer växa ut och blomma på nytt. Detta gäller framförallt när blomstjälken saknar förgreningar, underarter med förgrenade blomstjälkar blommar mer sällan om på gamla stjälkar. Grundregeln får dock vara att inte klippa bort en stjälk helt förrän den är helt intorkad. (Wikipedia om orkidéer)

tisdag 10 maj 2011

Härlig dag i trädgården

Visst är det härligt när solen skiner och det blir så där ljuvligt varmt och mysigt. Vi passar på att vara ute så mycket som möjligt. Ser att Dio gillar att vara ute han också.  Han går sina vanliga kattrundor ute och så kommer han tillbaka för att lägga sig och vila på någon bra skuggig plats i trädgården i närheten av oss.

I rabatterna så blommar löjtnantshjärtan för fullt både rosa  och vita. Jag kommer i håg att jag tidigt i våras undrade vad det var för något som var på väg upp i rabatten och vad det skulle bli för blommor.

Tidig vårbild, vad kan det här bli? 


Det blev ett löjnantshjärta


Idag blommar lötnantshjärtat för fullt

Tidigt i våras så stoppade jag ner några tulpanlökar i rabatten. Det var ett par lökar som jag köpt på Plantagen i Södertälje. Jag fastnade för färgerna och storleken på tulpanerna. Så nu har jag gått och väntat på att de ska slå ut och idag så skedde det. Jag gillar verkligen färgkombinationen av en härligt grön färg och en skär, nästan lite rosa ton.

En grön och rosa skönhet


Finns det någon tacksammare vårblommor än penséer. Blommar tidigt. Tål att temperaturen når frostgrader och blommar lika gärna ändå

Lila pensée, en riktig tuffing


Vit löjnatshjärta från trädgården


Vårat härliga stora och gamla päronträd i fullaste vita skrud och i vacker blom


Gullvivor i full blom och som faktiskt växer i gruset. Kan inte låta bli att le för om man tittar noga på bilden så finns det en endaste röd gullviva som har vågat att smyga sig in mitt bland de andra gula gullvivorna, en modig en. 

lördag 7 maj 2011

Gargoyle vår vakt och beskyddare vid dörren

Vi har en vakt vid vår ytterdörr. En gargoyle som är en mytisk och sägenomspunnen gestalt.


Gargoyles har i uppgift att stå vakt och de ska avvärja oönskade andar och andra varelser. Ju mer fruktansvärda och skrämmande som de ser ut, desto mer effektiva är de i att skrämma bort allehanda andra hotande varelser. Somliga trodde att de blev levande på natten för att skydda människor när de var som mest sårbara och utsatta. Hade de vingar så kunde de flyga och skydda byn samt kyrkan.

Vilken tur att våran gargoyle har vingar!

torsdag 5 maj 2011

Besök på Norrlöts handelsträdgård

Idag så åkte Stefan och jag till Norrlöts Handelsträdgård. Oj vad mycket fina fräscha blommor det finns där. Sen så finns det även en loppis med både nya och gamla saker blandat och så klart så gick vi runt och tittade. Det fanns fina inredningssaker massor av vackra krukor, cementsaker, kronor i järn osv. Jag kunde konstatera att många av de fina sakerna skulle passa bra där hemma. Jag blev verkligen sugen på att handla, men i dag så hade vi bestämt att vi bara skulle handla någon växt. Vi köpte Basilika, röd Purple Ruffles och en vanlig persilja som var kraftig och fin.



Jag hittade en sida på webben som heter Frö med posten och där gick att läsa "aromatiskt doftande basilika med dekorativa, stora, mörkt röda och fransiga blad. Delikat i tomaträtter, sallader, köttfärsrätter och även som dekoration. Skall förkultiveras. Tycker om värme och kan med fördel odlas i kruka både ute och inne. Låt den pryda köket under våren för att senare placeras i soligt läge utomhus".(Frö med posten)

Här är även en länk till ett recept på röd pesto med soltorkade tomater från receptfavoriter. Mums säger jag bara.

Sen planterade jag om mina tomatplantor då de nu vuxit en bit.


Hmmm inga tjocka knubbiga plantor, de ser lite taniga ut, men tomatplantorn brukar kunna ta sig när de kommer i en större kruka.

onsdag 4 maj 2011

Nyplanteringarna

Har precis varit ute och tittat på nyplanteringarna i rabatterna. Vart ju lite orolig när snön kom och temperaturen sjönk att blommorna inte skulle klara sig. Det verkar som om det har gått bra. Det behövde ju komma lite nederbörd för hos oss så är det snustorrt i backen.  Blev lite förundrad när jag såg tulpanerna som står i knopp i rabatten. På några av dem så är det två knoppar på en stängel, hmmm.
Nu väntar jag bara på att foten ska bli bättre, för nu vill vi börja gräva land.

På fredag ska vi åka och hämta det blivande hönshuset på Snebro gård. Det ska sättas ihop och isoleras. Vi ska även bygga en utegård för hönsen. Sen är det bara att sätta igång och leta höns.

Lite bilder av nyplanteringarna



Tulpan med dubbla knoppar på en stängel
 
Tulpaner i knopp i bakgrunden två minikiwi

Lungört
Vit stormhatt och lungört

Kaukasisk förgätmigej
och stäppsalvia
Lila näva

Stockros och röd stjärnflocka