lördag 18 juni 2011

Isisen och jag ute på en tur

Har precis kommit hem efter en ridtur på isisen. Isisen var på ett bra humör och vi töltade längst med skogsvägarna. Vilken lycka och vilken energi det ger att ha möjligheten att få vara nära en häst. Något som jag har tänkt på är att man kommer så nära naturen på hästryggen. Det verkar som om djuren inte uppfattar att det sitter en människa på hästryggen. Eftersom isisen är väldigt lugn av sig så har vi haft en hel del djurupplevelser tillsammans under åren b la har vi haft en älgkalv som intresserad följde efter oss i skogen under en längre sträcka, en räv som sprang runt omkring isisen och förstås så har vi sett massor av rådjur.
Jag har haft honom i ca fem år och var inte så jätteridvan när jag skaffade honom.

Bjarmi

Päron på gång, tomatplantor, chili och squash

Nu kan jag se hur päronen börjar ta form. Ska bli spännande att få smaka på det första egna päronet när det har mognat. Så nu går jag bara och väntar och väntar. En liten rolig överraskning blev det, när det visade sig att det fruktträd som jag från början trodde var päronträdet var ett körsbärsträd. Ja där ser man. Tänkte att jag ska söka på webben efter recept innehållande päron. Så hittar jag något gott så kommer jag att lägga ut receptet här på webben. Tips på bra päronrecept mottages också tacksamt!


Små päron på gång att växa sig större

Nu har tomatplantorna och squashen som jag förkultiverat tidigare i år fått ordentlig växtkraft och växt sig mer kraftiga. Det är säkert regnet som hjälpt till, så visst är det bra att det regnar ibland. Tomatplantorna blommar för fullt. Det är några olika sorter. En sort köpte jag frö av på Trädgårdsmässan i Älvsjö. Det är en stor tomat som är polkafärgad (röd och vit), sen har jag en planta med svarta tomater och en planta med körsbärstomater. Det är tur att man har bra grannar för vi brukar byta lite plantor med varandra så körsbärstomatplantan är en byteplanta. Jag har även förkultiverat gul chili för första gången. Hoppas inte att chilin blir för stark och hoppas att den hinner blomma i tid för att det ska hinna bli chili.



Tomatblom

Gul chili som samsas med en tomatplanta


Squashplantorna i miniväxthus

Nu är det dags att gå ut och fortsätta gräva på det nya grönsakslandet, hmmmm... undra när det kommer att bli klart. Det tar längre tid än vad jag trodde.

torsdag 16 juni 2011

Vacker giftig växt och lite annat

Här kommer fler bilder från trädgården på blommor som blommar för fullt hos oss. Efter att det hade regnat lite till och från under ett par dagar så har blommor och växtligheten satt ny fart i trädgården. Tänk vad lite regn kan göra.

Här är vår giftiga växt fingerborgsblomma som jag planterade för ett par veckor sedan. Härlig färg med små prickar i klockorna.

Fingerborgsblomma

Fingerborgsblomma (Digitalis purpurea) har fått sitt namn av att blommorna är tubformade och passar på ett finger likt en fingerborg. Blomman kallas ibland också digitalis efter det vetenskapliga namnet. Blommorna kan vara violetta, rosa eller vita och sitter i klasar på den höga stammen. Digitalis har medicinsk användning som hjärtmedicin, och kan vara dödlig i höga doser. Fingerborgsblomman tillhör biennerna, de tvååriga växterna, men uppträder i de flesta fall som flerårig. (Wikipedia)


Blå fjäril
En fin liten fjäril som är blå och som har svarta kanter ute på kanterna av vingarna. Är det någon som vet vad det är för sort så får ni gärna lämna en kommentar.


Pion
Ännu en till vacker pion som växer i trädgården


Stjärnflocka

En röd stjärnflocka som jag har inhandlat från Tradera. Först i början trodde jag att jag hade blivit lurad för i början av blomningen såg den ut som en vanlig skär stjärnflocka men sen så ändrade den färg.


Den lilablå nävan blommar för fullt. Den är nyplanterad för i år så jag trodde inte att den skulle blomma.

söndag 12 juni 2011

Utflykt till utsiktsberget Lurberget

Idag har det inte varit lika varmt ute så vi passade på att packa utflyktskorgen med kaffe och kakor. I närheten där vi bor så finns Lurberget en plats som är lokalt känt för sin vackra utsikt över Mälarens vatten. Här kommer lite bilder från Lurberget där vi satt idag högt upp och beundrade den vackra utsikten.


Fin utsikt över Mälarens vatten

Mälaren ligger spegelblank

Gammalt dödskallemärke

Bokskog  på vägen upp till Lurberget

Härligt skirt ljus under bokens löv

Gammal fin blå och vit porslinskål

Ibland har man tur och det tycker jag att jag har haft när jag fick denna fina skål av en bekant till mig som flyttstädade. Passar bra till vår lite nygamla lantliga stil hemma. Skålen ställde jag i vardagsrummet på ett kistbord.

En gammal handvirkad duk under den blåvita porslinskålen



Fin blå slinga

Underbara vita pioner

I vår trädgård sprider sig piondoften om kvällarna. Pioner tillhör absolut en av mina favoritblommor. Lättodlade, tacksamma och underbart vackra.

En vit skönhet där man kan se daggdroppar


Lägg märke till det rosa i mitten av pionen

söndag 5 juni 2011

Akleja, pion och mysigt fikaställe

Idag har det inte varit fullt lika varmt och det är det här vädret som jag gillar när det är lite molningt och soligt om varannat. Har upptäckt ett jättemysigt fikaställe alldeles intill vattnet där de säljer så goda räksmörgåsar. Man parkerar bilen på en liten parkering och sen går man ca 800 meter längst med vattnet. Efter vägen ligger små sommarstugor nästan alldeles intill vattnet och som man passerar innan man kommer fram till fiket. Ute på mälaren under promenaden kom det ett gammalt ångfartyg med passagerare som lade till alldeles i närheten. Hade tyvärr ingen kamera med mig men nästa gång kommer jag att fota.

Ute i trädgården har den blåa aklejan slagit ut och den röda pionen

Klarblå färg

Akleja och penséer

Akleja och blå himmel med vita moln

Röd pion

fredag 3 juni 2011

Dio ordentligt törstig

Gissa om det var en törstig katt som kom in i dag. Han hade varit ute i värmen (26 grader) sen kl 09.00 i morse och han kom in vid 17.00-tiden. Han lade sig direkt vid ytterdörren när han kom in så jag fick gå och hämta hans vattenskål snäll som jag är och ställa den på golvet framför honom, och oj vad han drack vatten.


Dio i gröngräset i trädgården


 Dio spanar efter något

torsdag 2 juni 2011

Vår kobrakalla

Visst är den lite rolig vår kobrakalla. När man ser denna växt så förstår man varför den heter som den gör.

Ser ut som en kobra som är beredd att gå till anfall



En kobrakalla blir ca 35 - 60 cm . Den har ljusgröna och vita ränder och en lång utdragen spets över de tredelade bladen. Kallan har en blomkolv  som utvecklas inuti. Den trivs i näringsrik jord som innehåller mycket mull, den vill stå i  sol - halvskugga. Är som vackrast i juni - juli. Den klarar vintern i rabatten i nedre delen i landet men bör förvaras torrt och frostfritt i kallare trakter. Det finns många kobrakaller i Himalaya.